VoorleesExpress Oldenzaal zoekt vrijwilligers

Gepubliceerd op: woensdag 13 december 2017

Lezen is leuk! Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school. Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en laaggeletterdheid terug te dringen.

Het doel: iedereen volwaardig en zelfstandig laten meedoen in de samenleving. Om nog meer gezinnen in Oldenzaal te helpen, zoekt de Bibliotheek enthousiaste vrijwilligers om voor te lezen.
In Nederland heeft bijna 15% van de jongeren een taalachterstand. Zij hebben moeite met het begrijpen van hun schoolboeken en kunnen daardoor soms niet goed meekomen op school. Kinderen die op jonge leeftijd al een taalachterstand oplopen, kunnen dit op latere leeftijd moeilijk inhalen. Het is dan ook noodzakelijk om taalontwikkeling al vanaf jonge leeftijd te stimuleren. Jonge kinderen zijn enorm gevoelig voor taal. 15 minuten voorlezen per dag zorgt er al voor dat kinderen op latere leeftijd op school beter presteren in taal en rekenen.

Vrijwilligers lezen voor
De VoorleesExpress zet zich in om taalachterstanden en laaggeletterdheid terug te dringen. Duizenden vrijwilligers zetten zich hier landelijk voor in. De vrijwilligers van de VoorleesExpress bezoeken gezinnen thuis en lezen hier voor. Ook zoeken zij samen met ouders naar leuke manieren om taal en voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. Hoe meer een kind leest of wordt voorgelezen, hoe groter het leesplezier en hoe leesvaardiger de kinderen worden. Het gevolg: een betere prestatie op school, waar ze hun leven lang plezier aan beleven!
Els is voorlezer bij de VoorleesExpress Oldenzaal. Een vrijwilligersfunctie die zij met passie vervult: “Ik werk mee aan de Voorleesexpress omdat ik zelf gek ben op lezen. Zo hoop ik mijn liefde voor boeken te kunnen delen. Het is fijn als kinderen op deze manier hun woordenschat uitbreiden. Uiteindelijk hoop je dat de ouders jouw taak als voorlezer met veel plezier en inzet overnemen”. Haar collega Constance: “ Voorlezen is een activiteit, die naast gezelligheid ook de woordenschat vergroot. Op een plezierige en ontspannen manier vergroot het kind de kennis van de Nederlandse taal.
Door voor te lezen, merken de ouders dat  hun kind plezier beleeft aan het voorleesuurtje  en ook vooruit gaat in de Nederlandse taal. Ouders worden zelf ook gestimuleerd om te gaan voorlezen”.

Word vrijwilliger en help taalontwikkeling te stimuleren
Bibliotheek Oldenzaal is op zoek naar enthousiaste voorlezers voor de VoorleesExpress die in het voorjaar van 2018 wekelijks bij gezinnen in Oldenzaal thuis willen voorlezen. Ook zoeken we coördinatoren die tijdens een voorleesseizoen van een half jaar, vijf gezinnen en voorlezers willen begeleiden. Samen met de voorlezer en het gezin zorg je ervoor dat ouders na 20 weken zelf in staat zijn om kinderen te stimuleren in taal. Vind jij het ook belangrijk dat taalontwikkeling in jouw gemeente meer gestimuleerd wordt en wil je hier een steentje aan bijdragen? Kijk dan op voorleesexpress.nl (https://voorleesexpress.nl/) en meld je aan!