Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Koers op vitalitieit

In het kader van het thema 'Voeding' (Nederland Leest)  vertelt Ellen Steenbeeke hoe belangrijk voeding is voor een goede gezondheid van lichaam en geest. Een goed herstel- of voedingspatroon werkt preventief voor allerlei westerse ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, reuma, het niet zwanger kunnen worden en diabetes type 2.
Het helpt daarnaast om klachten als burnout, (chronische) vermoeidheid, depressie, ADHD/ADD, eczeem en allergie te verminderen of zelfs helemaal weg
te nemen.

Ellen  is geschoold in Orthomoleculaire Geneeskunde. Enkele jaren geleden kwam ze in een burn-out en depressie terecht. Ze was afgebrand, uitgeblust en zichzelf kwijt; dit leidde tot een zoektocht naar haarzelf en naar energie om weer in beweging te komen. In haar zoektocht ontdekte ze hoe belangrijk voeding is.

Ellen: ”door mijn zoektocht kwam ik er achter hoe belangrijk voeding nou eigenlijk voor alle cellen in je lichaam is. Hoe alle lichaamscellen met elkaar communiceren. Dat lichaam en geest één zijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat als daar schakels in de communicatie ontbreken en/of wegvallen, je lichaam het op een gegeven moment niet meer weet en een eigen koers gaat varen om te overleven. Ik kwam erachter dat ik ondervoed was, niet in calorieën maar in voedingsstoffen en leerde hoe ik mezelf veel beter kon voeden.”
Ze leerde ook dat naast reguliere zorg een hele andere zorg bestaat; de complementaire zorg. Deze zorg kijkt op een hele andere manier naar klachten van het lichaam. De complementaire zorg, waar de orthomoleculaire therapie een onderdeel van is, kijkt naar de oorzaak van de klacht. De vraag is ‘waardoor is de klacht ontstaan, waarom heb je deze klachten?’  De alles zeggende spreuk van Hippocrates, Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” zegt het ook.
Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve behandelwijze met als uitgangspunt dat het lichaam door middel van de juiste dagelijkse voeding kan worden opgebouwd, versterkt en onderhouden.
Op haar site http://www.sumaq.nl/ staat meer uitgebreide informatie. In haar lezing zal Ellen  meer zicht geven op de orthomoleculaire geneeswijze en hoe dit impact kan hebben op de gezondheid.

Overigens is het niet zo dat gezonde voeding(stoffen) het ENIGE middel is om je gezondheid te verbeteren. De psyche, beweging en ontspanning spelen ook een belangrijke rol en komen daarom ook uitgebreid aan bod bij de orthomoleculaire geneeskunde.

Toegangskaarten zijn te verkrijgen bij de Bibliotheek en kosten € 4,00 voor leden en € 5,00 voor niet leden van de Bibliotheek Oldenzaal.
Reserveren kan ook, via 0541-512516 en info@bibliotheekoldenzaal