hoeveel materialen mag ik lenen?

Hebt u een betaald abonnement, dan mag u zoveel boeken, cd's, dvd's, tijdschriften of andere materialen lenen als u zelf wilt en zonder extra kosten.
U betaalt alleen de kosten voor het abonnement.

Betreft het een jeugdabonnemnet (jonger dan 18 jaar), dan mag je maximaal 15 materialen tegelijk in huis hebben.
(zie ook het Tarievenoverzicht)

hoe lang mag ik de geleende materialen thuis houden?

Hebt u een betaald abonnement, dan is de uitleentermijn van alle materialen maximaal 6 weken.
Betreft het een jeugdabonnement (jonger dan 18 jaar), dan mag je de materialen maximaal 3 weken lenen.
(zie ook het Tarievenoverzicht)

Hierna wordt ´te laat geld´ berekend voor elke dag dat het materiaal te laat is, met uitzondering van dagen waarop de Bibliotheek gesloten is.
(zie ook het Tarievenoverzicht)
De geleende materialen kunnen – tenzij gereserveerd – worden verlengd

hoe kan ik verlengen en wat heb ik thuis?

Verlengen kan het snelst door in te loggen via 'Mijn bibliotheek' (rechts bovenaan onze website). U kiest vervolgens voor 'Wat heb ik thuis - Verlengen'. U plaatst een vinkje bij de titels waarvan u de uitleentermijn wilt verlengen en klikt op de oranje knop 'Verleng aangevinkte materialen'. Natuurlijk kunt u ook verlengen in de Bibliotheek. U kunt de door u geleende materialen maximaal 2 keer verlengen. Als het boek gereserveerd is door een andere lener, is het niet mogelijk om te verlengen.

ik ben te laat met inleveren. Wat nu?

Als u de geleende materialen te laat inlevert, wordt daarvoor €0,15 per stuk per (geopende) dag gerekend. Betalen, kan via pin of contant bij de betaalautomaat. U kunt het te laat geld ook via iDeal betalen, via Mijn bibliotheek (rechts bovenin deze website).
Op deze pagina leggen we dat stap voor stap voor u uit.

kan ik nog verlengen als de uitleentermijn al verstreken is?

Ja, dat kan. De nieuwe uitleentermijn gaat in op de datum waarop u verlengt. Wel moet u te laat geld betalen vanaf de datum dat de materialen ingeleverd moesten worden, tot de datum waarop u verlengd heeft. Betalen, kan bij de betaalautomaat of via 'Mijn bibliotheek'.

kan ik ook materialen verlengen voor iemand anders, bijvoorbeeld mijn kinderen of mijn partner?

Dat kan en het maakt het beheren van de geleende materialen erg makkelijk! Daarvoor moet u de volgende stappen doorlopen:

 • Machtiging aanmaken
  Log in op 'Mijn Bibliotheek' (rechts boven deze website) en ga naar 'Machtigingen - overzicht'. Voeg een nieuwe machtiging toe en kies voor 'Machtig deze persoon voor mijn abonnement' of 'Machtig mij voor zijn/haar abonnement'. Wilt u de accounts van uw kinderen beheren, kies dan voor de optie 'Machtig mij voor zijn/haar abonnement'. Vul de geboortedatum en het pasnummer in en bevestig de aanvraag van de machtiging. 
 • Machtiging bevestigen
  Degene voor wie je wilt verlengen, moet nu via zijn of haar account de aanvraag goedkeuren. Laat deze persoon inloggen, of log in op zijn of haar account als u de inloggegevens heeft. Ga naar 'Machtigingen overzicht' en klik op 'bevestigen'. Op uw eigen account ziet u nu de optie 'Verleng voor iemand anders' staan.
 • Ook is het mogelijk beide voorgaande stappen in de bibliotheek bij de klantenservice te regelen: een medewerker kan de machtiging voor u instellen.

Materialen verlengen voor anderen, kan zowel via de website als via de app 'Bibliotheek Wise'.

is het mogelijk om een seintje te krijgen als ik mijn boeken moet inleveren?

Ja, zeker! Er zijn twee opties:

 1. de inleverattentie 
  Log in op Mijn bibliotheek (rechts bovenin deze website) en ga naar Mijn gegevens. Met de inleverattentie krijgt u enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn een sms, email of pushbericht met een herinnering;
 2. via de mobiele app
  De app 'Bibliotheek Wise' verstuurt pushberichten als u uw materialen moet inleveren. De handige applicatie is beschikbaar voor Android en iOS en biedt ook de mogelijkheid om direct uw materialen te verlengen. Lees meer

ik ben een boek dat ik heb geleend kwijt. Wat moet ik doen?

Laat het ons zo snel mogelijk weten. Bij verlies of diefstal van door u geleende materialen, moet de vervangingsprijs van de materialen worden betaald.

hoe reserveer ik een boek dat niet aanwezig is in de Bibliotheek?

Heeft u in onze catalogus het boek gevonden wat u zocht? Dan klikt u op de 'aanvragen'-knop.

 • In de collectie van Oldenzaal of andere Overijsselse Bibliotheken:
  Heeft Bibliotheek Oldenzaal de titel in de eigen collectie of is de titel te leen in andere bibliotheken in Overijssel, dan komt u in het reserveringsscherm. U logt in met uw pasnummer of gebruikersnaam en uw wachtwoord, daarna klikt u op 'reserveren'. U krijgt bericht wanneer de titel voor u klaar ligt;
 • Niet in de collectie van Oldenzaal of andere Overijsselse Bibliotheken:
  Is het boek bij een andere bibliotheek buiten Overijssel te krijgen, dan opent het 'aanvragen'-scherm. Log in met het lidmaatschapsnummer dat op uw bibliotheekpas staat en uw pincode. U vult online de aanvraag in en verstuurt deze. U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag via email. Met de link in de email kunt u uw aanvraag ook volgen. U krijgt bericht wanneer de titel voor u klaar ligt.

ik heb een boek aangevraagd, maar heb bericht ontvangen dat mijn aanvraag niet gehonoreerd wordt. Waardoor komt dat?

Een aanvraag kan om verschillende redenen niet gehonoreerd zijn:

 • de titel is nog te nieuw en nog niet via de bibliotheken beschikbaar; 
 • via aanvragen kunt u alleen titels bij andere bibliotheken (buiten Overijssel) aanvragen die op dat moment voor uitlenen beschikbaar zijn; u kunt deze titels dus niet reserveren. Het kan gebeuren dat de gevraagde titel niet beschikbaar (uitgeleend) is bij de bibliotheken in het zoekgebied dat u heeft geselecteerd. U kunt dan een groter zoekgebied selecteren, of uw aanvraag op een later tijdstip herhalen;

ik ben de bevestigingsmail met de link naar mijn aanvragen kwijt. Hoe kan ik mijn aanvragen bekijken?

U kunt uw aanvragen raadplegen door naar aanvragen.bibliotheek.nl te gaan. Hier kunt u inloggen met uw pasnummer en pincode.

hoeveel reserveringen kan ik plaatsen?

U kunt maximaal 10 materialen tegelijk als reservering hebben open staan.