Direct naar de inhoud

DE ONLINE BIEB IS OPEN!

DE ONLINE BIEB IS OPEN!

Ons land is weer in een lockdown terechtgekomen. Gelukkig mag de Bibliotheek openblijven voor het afhalen van reserveringen en het terugbrengen van geleende materialen. Ook online is er nog van alles te doen! We zetten hier alle tips voor thuis voor je op een rijtje.

Volwassenen

banner volwassenen

Voor volwassenen heeft de Bibliotheek online een uitgebreid aanbod. Zo kun je thuis blijven en toch genieten van je lidmaatschap. Ben je nog geen lid? Voor 4,25 per maand maak je gebruik van alle diensten van de Bibliotheek. De eerste maand is dat zelfs helemaal gratis!

Lezen

E-books: Via de online Bibliotheek heb je toegang tot ruim 30.000 e-books. Je leent tot 10 e-books tegelijk die je kunt lezen op je telefoon, tablet, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. We helpen je graag op weg tijdens het telefonisch spreekuur.

Passendlezen: Moeite met lezen? Speciaal voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er Passend Lezen. Hier vind je 45.000 gesproken boeken. Want om te lezen, heb je geen letters nodig.

Delpher: In Delpher zijn ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. De teksten komen uit collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen en worden regelmatig aangevuld. 

Picarta: Via PiCarta heb je toegang tot de gegevens van miljoenen boeken, tijdschriftartikelen en diverse andere materialen die in de Nederlandse Bibliotheken aanwezig zijn.

Bieblog Hengelo: Op zoek naar je volgende boek? Lees een van de recensies op de Bieblog van bibliotheek Hengelo! We geven je graag een kijkje in hun ervaring met verschillende boeken!

Luisteren

Luisterboeken: In de App van de Online Bibliotheek vind je 3600 luisterboeken.Geniet  altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone. Veel luisterplezier!

Digitaal doen!

Walk & Talk : Het zoeken van een baan is door de jaren heen best veranderd. De Bibliotheek helpt je daar graag bij verder. In januari 2021 starten er veel nieuwe online activiteiten die geheel in het teken staan van netwerken, solliciteren, jezelf presenteren en het vinden van jouw droombaan! Alle informatie over de activiteiten zijn hier te vinden.

LiteRom: LiteRom bevat tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur.

Oefenen.nl: Op de website Oefenen.nl kun je met video's, animaties en interactieve oefeningen leren over taal, rekenen, digitale vaardigheden, geld, opvoeding en gezondheid. Vaardigheden die je kunnen helpen in het dagelijks leven.

Theorie Rijbewijs: Met het ‘Oefenprogramma theorie-rijbewijs’ kun je jouw kans op slagen vergroten. Je kunt thuis gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt.

Nieuwsbrief: Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Voor de jeugd

bannerjeugd

Het online aanbod van de Bibliotheek voor de jeugd is groot. Hieronder vind je een overzicht. Een lidmaatschap tot 18 jaar is helemaal gratis en kun je online afsluiten, je krijgt zo snel mogelijk je pasnummer en inloggegevens doorgestuurd en zo kun je super snel gebruik maken van alle diensten van de Bibliotheek.

Om te doen

Volg een online techniekworkshop: Tetem organiseert deze kerstvakantie allerlei superleuke online workshops voor kinderen van 6-12 jaar. Bouw een lopende band of een schaduwinsect... Of maak een stopmotionfilm met je mobiel. Bouw je eigen huis of je eigen projector! En wist je dat je een filmpje kunt maken zonder videocamera?

Om te lezen

Boekentips: Wil je jouw kind helpen met het uitzoeken van een boek? Bekijk dan eens deze websites voor boekentips: Boekenzoeker, Jeugdbibliotheek.nl, Ik vind lezen leuk en Lezen Nou

E-books: Er zijn ook e-books beschikbaar voor de jeugd en jongvolwassenen. Je kunt er ook lezen voor de Lijst.

De Digitale Voorleestas: Lees mee uit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. 2-6 jaar.

Karaokelezen: Voor kinderen die lezen lastig vinden, is er Karaoke lezen, je kunt er luisteren met ondertitels.

Junior EinsteinMet Junior Einstein kun je schoolvakken oefenen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Langaroo: Wil je samen met je kind aan de slag met taal? Kijk dan eens naar Langaroo.

Uittrekselbank: In de Uittrekselbank vind je meer dan 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse (jeugd)literatuur en 360 auteursportretten. Ideaal als je bijvoorbeeld aan het lezen bent voor je lijst.

Winkler prins encyclopedie: Zoek je informatie voor je spreekbeurt of werkstuk? Of wil je alles weten over een specifiek onderwerp? Ga dan naar de online encyclopedie van Winkler Prince

Kijken en luisteren

Voorleesfilmpjes: Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.

Huisarrest: Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel en leest het via video voor.

Voorleeshoek: Voorleesfilmpjes vind je ook in de Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar.

Bereslimme Boeken: Dit zijn interactieve animatiefilms van prentenboeken.

De waanzinnige podcast: Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Apps en spellen

Jeugdbieb: Voor nieuws, filmpjes en apps voor kinderen van 8-12 jaar.

DataDetox Game: Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is het een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Yoleo: Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

Nijntje app: Kijk en lees mee met de Nijntje app voor Android en IOS.

Webdetective: Weet jij welke informatie op het web betrouwbaar is en welke niet? Begin met speuren en kom er achter hoe je informatie controleert op betrouwbaarheid en hoe je slim gebruik maakt van een zoekmachine.

Scratch: Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg.

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Vragen?

vragenbanner

We helpen je graag verder. Van maandag t/m zaterdag kun je tussen 10.00 - 14.00 uur contact opnemen via  telefoonnummer 0541 - 512 516.
Je kan jouw vraag ook mailen naar .