Nieuwsbrief september 2018

fris van start in september

de Bibliotheek Oldenzaal
2018 - 4

fris van start in september

september 2018

 
img

Theater Helder - opgroeien in het digitale tijdperk

Vrijdagavond 5 oktober organiseren we - samen met de andere welzijnsorganisaties uit Oldenzaal - een humoristische, interactieve, maar vooral interessante avond.
img
img

Zing Nederlandse met Me

Op woensdagmiddag 3 oktober is er weer een ‘Zing Nederlands met Me’, dit keer in verzorgingstehuis De Molenkamp. Iedereen die het leuk vindt om mee te zingen met bekende Nederlandse liedjes is van harte welkom.
img
img

Kruip nooit achter een geranium

Barbara van Beukering (journalist) gaat in haar boek 'Kruip nooit achter een geranium' op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn.
img
lees meer >
lees meer >
lees meer >
img

Opgeruimd leven

Op dinsdag 16 oktober om 19.30 uur geeft Inge Alberts, professional organizer, een lezing over opruimen in je huis. Mogelijk kan deze avond een stap zijn in de goede richting en begint u met het opruimen van woonruimtes of werkplekken.
img
img

inloopspreekuur voor al uw computervragen

Vanaf 12 september zijn er weer gratis inloopspreekuren op de 2e en 4e woensdag van de maand.
Stel uw vraag over tablet, pc of laptop.
De eerstvolgende data zijn: 26 september, 10 en 24 oktober.
img
img

computercursussen en -workshops

Vanaf september starten onze cursussen voor iPad, Android-tablet, Windows 10 beginners én voor gevorderden. Ook zijn er workshops over Marktplaats; Fotoalbum met Albelli; Beter omgaan met de smartphone; Muziek met Spotify en Gmail.
img
lees meer >
lees meer >
lees meer >
img

Kinderboekenweek - Joliens theaterhuis

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is vriendschap, met als motto 'Kom erbij!
Er staan o.a. 2 workshops van Joliens Theaterhuis op het programma.
Eén voor de kinderen van 8 - 12 jaar en één voor de leeftijd 4 t/m 7 jaar
img
img

30 okt.: lezing Bas Steman

Deze dinsdagavond organiseren Marleen Bode, Boekhandel Broekhuis en de Bibliotheek een lezing met Bas Steman, schrijver van de autobiografische roman 'Morgan, een liefde'.
img
img

nieuwe schermen bij inleveren en lenen

Vanaf medio september werken we op de zelfbedieningsbalies met nieuwe software.
Dat betekent dat de schermweergave meer van deze tijd is en daardoor visueler.
Ook biedt de nieuwe software meer mogelijkheden.
img
 
lees meer >
lees meer >
img

lezingen Autisme

Het Autisme Info Centrum Oldenzaal organiseert, samen met ons, een tweetal lezingen.
Op 20 september betreft het thema "Autisme bij meisjes." Orthopedagoog Marrit Buruma verzorgt deze bijeenkomst.
Op dinsdag 23 oktober behandelt ervaringsdeskundige Gijs Horvers het onderwerp "Autisme en gamen."
img

werken met sites van de overheid

Leer omgaan met de websites van de overheid en met uw DigiD in drie ochtenden. Veel aandacht is er voor privacy en veiligheid op internet. Een gratis cursus aangeboden door bibliotheek in samenwerking met de gemeente Oldenzaal. Een deel van de lessen is speciaal gericht op Oldenzaal en de website van de gemeente.
lees meer
img

Kinderboekenweek 2018

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Vriendschap’; een prachtige gelegenheid om alle belangrijke onderwerpen die hiermee te maken hebben voor het voetlicht te brengen.
lees meer

agenda sept. - okt.

vanaf 7 september
start Het Praathuis
10 sept. tot 5 okt.
expositie schilderijen senioren
13 september
lezing Maarten van Rossem
6 okt. - 30 nov.
expositie Hermine de Vries
10 oktober
voorstelling 'Gonnie & vriendjes'
20 - 28 oktober
workshop kunst en techniek
26 oktober
50% korting bij De Bond
img
img

nieuwe collega educatie en cultuur

Maartje Kamp is op 1 augustus als nieuwe collega ons team gaan versterken.
img
 
img

samenwerking en nieuwe directie

U hebt het mogelijk al opgemerkt: ons team kent nieuwe gezichten. Gezichten die u nog niet gezien zult hebben, zijn die van onze nieuwe directie: René Siteur en Monic Gieveld.
Ze stellen zich graag voor en vertellen over de ontwikkelingen in het (Oldenzaalse) bibliotheekwerk.
René:
"Bibliotheken zijn vooral bekend om hun uitleenfunctie. Nog steeds worden er indrukwekkende aantallen boeken uitgeleend, maar de Bibliotheek is zoveel meer. We werken samen met het onderwijs aan leesbevordering, zijn partner in de bestrijding van laaggeletterdheid en zetten ons in voor het verhogen van digitale vaardigheden. Eigenlijk overal waarbij het gaat om leren, lezen en informeren, heeft de Bibliotheek wel een rol. Alles bedoeld om mensen in staat te stellen om mee te doen aan de samenleving. Ook de Bibliotheek Oldenzaal doet hier volop aan mee en vanaf deze zomer gebeurt dat in samenwerking met Bibliotheek Hengelo en Hof van Twente.
Er verandert nogal wat in Oldenzaal; vertrouwde gezichten namen afscheid en de aankomende verhuizing naar de Vijfhoek vergt een zorgvuldige voorbereiding. Ik ben er, als directeur bestuurder, van overtuigd dat de inwoners van Oldenzaal baat zullen hebben bij deze unieke samenwerking van drie Twentse bibliotheken.
Samen met mijn collega’s zullen we ons hier de komende tijd met volle energie voor inzetten."
img

Monic Gierveld

"Op 1 juli was het afscheid van Bert Heideman als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Oldenzaal een feit. De drie bibliotheekstichtingen hebben vanaf dat moment een gezamenlijke directie waar ik, als adjunct directeur, deel van uit mag maken.
Mijn naam is Monic Gierveld en ik ben bibliothecaris in hart en nieren. Al bijna 35 jaar zet ik mij in voor het promoten van lezen en het toegankelijk maken van kennis en informatie. Goed kunnen lezen en toegang hebben tot informatie, is zo ontzettend belangrijk. Het vergroot je kansen in onze maatschappij en dat is meer dan ooit van belang. Ik vat dat graag samen in drie doelen: ‘alle kinderen gelijke kansen’, ‘iedereen doet mee’ en ‘betrokken en actieve mensen’. Zelf ben ik een verwoed lezer en eens per twee weken schrijf ik over de boeken die ik gelezen heb. Want goed kunnen lezen is niet alleen belangrijk, het biedt ook ontzettend veel plezier."
.