Boekenweek: TV serie van Frans Bromet in de Bbliotheek

Tijdens de Boekenweek zendt de VPRO van maandag 25 tot en met vrijdag 29 maart  de serie De bibliotheek uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd’s te lenen, blijkt totaal achterhaald: https://www.vpro.nl/programmas/de-bibliotheek.html

nieuwe Bibliotheek in Vijfhoek
Deze opzet staat ook de Bibliotheek Oldenzaal voor ogen, voor de nieuwe bibliotheek in de Vijfhoek. Aan deze plannen wordt hard gewerkt.

De bibliotheek is de hedendaagse stadshuiskamer waar het bruist van de meest uiteenlopende activiteiten. Iedereen is welkom in de bieb, het is er prettig toeven en niet onbelangrijk: de bibliotheek is de enige openbare plek die de hele dag gratis toegankelijk is. Van dakloze tot miljonair en van scholier tot gepensioneerde: de bieb is een plek waar heel Nederland samenkomt.

Frans Bromet interviewt de bibliotheekbezoekers en -medewerkers op geheel eigen en kenmerkende wijze en weet door goed te kijken én de juiste vragen te stellen persoonlijke verhalen bloot te leggen. Zo ontmoet hij in Den Helder een 24-jarige vluchteling uit Sri Lanka die in een zanggroep Nederlandse liedjes leert. En in de Nijmeegse bieb spreekt hij een jonge vrouw die een cursus 'Columns schrijven' volgt, maar niet toekomt aan schrijven omdat haar leven te vol is.

De bibliotheek, van maandag 25 t/m vrijdag 29 maart, 19.10 uur op NPO 2