Kan het wat duurzamer?

Ben je er klaar voor? De goede voornemens voor 2021. Behalve dat we hopen allemaal zo snel mogelijk het ‘normale’ leven weer op te kunnen pakken zijn er elk jaar ook de goede voornemens. En daar willen we een handje bij helpen. We weten allemaal wel iets over de plastic soep, energie neutraal leven, geen of minder vlees en zuivel, maar hoe kun je daaraan meedoen en welke impact heeft dat eigenlijk?

Daar gaan we de komende 5 maanden samen mee aan de slag. Want wij gaan je niet vertellen hoe het zit, samen gaan we op ontdekking wat bij ons past, je kunt keuzes maken voor je eigen leven op basis van voorkeur, maar ook de impact die het heeft op de wereld. En dan hoef je echt niet aan de geitenwollen sokken te denken, maar wel aan vintage, (partime)-vegan, minder stoken en wegwerpkleding. En dat alles zonder schuldgevoel, maar gewoon met de insteek te doen wat je kunt! Doe je mee? Het thema tot en met mei is: Duurzaam!

Januari: De beste wensen en goede voornemens!

We trappen af met de goede voornemens. Wat zijn jouw goede voornemens, wat wil jij nog weten, wat wil je leren en wat heb je nodig omdat te doen? Of wat weet jij al, doe jij al en bevalt je goed? Deel je bevindingen met elkaar en de Bibliotheek. We helpen je de komende maanden verder of op weg. Oh en trouwens, wij hebben niet de wijsheid in pacht, dat hebben we samen!

Februari: Een frisse start!

In februari beginnen we met de frisse start. Ontspullen, hergebruiken, doorgeven: kortom Opruimen! Daarnaast hebben we het over Fashion, de oorsprong van kleding, materiaal en hoe vaak we iets nieuws kopen. Ook het huishouden komt aanbod. Welke producten gebruik je daarvoor, welke materialen zitten daarin en welke impact heeft dit op het milieu? Denk bijvoorbeeld aan je vaatwastablet, je wasmiddel, maar ook schoonmaakproducten. Wat zijn goede alternatieven of ben je juist al heel goed bezig?

Maart: Dat kan schoon!

Hoe gaan we om met ons afval? Is goed sorteren voldoende? Hoe dragen we bij aan de plastic soep en hoe kunnen we dat beter doen? Ook hebben we het over recycling, weggooien of repareren en in welke container gaat het dan? Je kunt deze maand ook trash packer worden in de bieb, zo draag je direct bij aan een schone wereld!

April: Dat kan groen!

Groen, groener, groenst! We hebben groen nodig om groen te blijven, om de bijen te voeden, maar ook om wateroverlast te voorkomen. Heb jij een moestuin? Draagt dat bij aan een duurzamere wereld? We delen niet alleen tips en kennis maar ook zaden en stekjes. Wat is een natuurlijke voeding en wat heb je echt nodig om gezond te blijven? Wat is de impact van de vleesindustrie? Kan zuivel dan nog wel? En wat eet ik dan?

Mei: Dat kan zuinig!

In mei gaan we het hebben over het klimaat. De aarde warmt op, welke gevolgen heeft dat voor de natuur, het milieu en het water? Hoe gaan we zuinig om met de aarde? Welke energie bronnen gebruiken we, wat is nou echt groen? En hoe maken we onze woning energiezuinig of neutraal?

Denk mee!

Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd rondom het thema duurzaamheid, het programma wijzigt mee met de wensen, behoeften en het aanbod van Hengeloërs. En zal de komende maanden worden aangevuld. Heb je vragen over een duurzamer leven, of heb je juist tips, pioneer je al en organiseer je iets gaafs of heb je iets anders duurzaams toe te voegen? Neem dan contact met ons op via de klantenservice of stuur een berichtje op onze facebookpagina

Kijk- en leestips:

Jeugd

Hoeveel papier gaat er in een boom? (en andere vragen die kids stellen) - Bas van Lier

Groene Voeten - Lotte Stegeman

101 tips om de wereld iets mooier te maken - Aubre Andrus

In de wolken- Gunter Segers

Volwassenen

Ecomodernisme: het nieuwe denken over groen en groei - Marco Visscher, Ralf Bodelier e.a.

Gewoon goed: jouw koopgids voor een mooiere wereld - Karen Kammeraat

Verlangen naar minder: een reis naar een bewust en duurzaam leven - Jelle Derckx

Lagom: Het Zweedse geheim voor het goede leven - Lola A. Akertstrom

A sustainable wardrobe: maak met jouw outfit het verschil - Stephanie van den Sigtenhorts

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle - Marieke Eyskoot

In 6 weken naar zero waste - Kate Arnell

Ontplastic: 101 simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden

Minder afval, minder verspillen - Laetitia Birbes

Leven zonder afval - Emily-Jane Lowe

Duurzaam tuinieren - Shawna Coronado

Zero waste koken - Florence-Léa Siry

De groene illusie - Maarten van Andel

Margot Ribberink over duurzaamheid

Programma:

Het programma wordt elke week verder ingevuld. Houd de website in de gaten voor het meest acutele programma. Heb je zelf ook ideeën? Laat het ons weten!

Warme truiendag | 5 Februari | hele dag | Gratis

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag.
Meedoen is simpel: zet op 5 februari (of vaker) de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2! We zien op 5 fabruari jouw warme trui graag verschijnen op onze facebookpagina!

TED-talk over duurzame mode | 11 februari | 20.00 - 21.30 | Gratis

Aniela Hoitink is gefascineerd door de vraag hoe we kleding duurzamer kunnen produceren. In plaats van steeds maar te denken aan consuminderen door gewoon minder te kopen, draait zij die filosofie om. Stel dat je wel nieuwe kleding blijft kopen en dat dit gemaakt is van paddenstoelwortels, zodat het na twee jaar bij het compostafval kan worden gegooid?

Word trashpacker! | Hele maand maart | Gratis

De hele maand maart kun je een trash packer worden bij de bieb. Samen gaan we het zwerfafval te lijf. Je krijgt een gratis grijpertje, handschoen en vuilniszak mee vanuit de Bibliotheek. Met de app 'Helemaal Groen' maken we de omgeving samen helemaal schoon!