Zilver Leus is de voorleeskampioen van Oldenzaal

Zilver Leus, leerling van groep 8 van Vrije School de Zevenster, is de winnares geworden van de Nationale Voorleeswedstrijd in Oldenzaal! Zij zal in maart Oldenzaal gaan vertegenwoordigen tijdens de regionale finale.

De afgelopen periode vond de Nationale Voorleeswedstrijd plaats op alle basisscholen in Oldenzaal. Normaalgesproken worden hierna alle schoolkampioenen uitgenodigd in de Bibliotheek voor de bibliotheekronde, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zag deze ronde er dit jaar iets anders uit. De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 lezen dit keer niet live voor aan de ouders, opa’s en oma’s, broertjes, zusjes en vrienden in de Bibliotheek Oldenzaal, maar hebben hiervoor een voorleesfragment moeten opsturen. Dinsdag 16 februari werden al deze fragmenten bekeken en beoordeeld door een drietal juryleden bestaande uit Nine ter Hofstede (Jeugdraad Oldenzaal en voorleeskampioen in 2016), Ellen Riteco (orthopedagoog) en Marica Braakhuis (leerkracht).

De ene kandidaat nam de jury mee in het verhaal en de ander ging zelfs zo ver dat zij verkleed ging als de hoofdpersoon in het boek. De filmpjes waren voor de jury een genot om naar te kijken. Niet alleen de kampioenen moesten een video opnemen, maar ook de juryleden moesten eraan geloven. Voor iedere kampioen heeft de jury een persoonlijke videoboodschap opgenomen, waarin ook de uiteindelijke winnaar bekend werd gemaakt.

Donderdag 19 januari is Zilver Leus verrast op haar school. Zoals de jury letterlijk zei: ‘Zilver krijgt van ons goud!’. Haar cadeaus werden overhandigd door jurylid Nine ter Hofstede. Ze glimlachte van oor tot oor en ook haar klasgenoten waren erg blij.

Naast deze winnaar viel ook Jesse Entius van De Windroos erg in de smaak bij de jury. Hij is tijdens deze bibliotheekronde als ‘reserve kandidaat’ uitgekozen.

Zilver maakt zich nu op voor de regionale finale. Na de regionale finale is er nog een provinciale- en een landelijke finale.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon.
De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is te vinden op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl