Nieuws uit de Bibliotheek

De Media Ukkie Dagen zijn begonnen!

De Media Ukkie Dagen zijn begonnen!

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. Het programma is te vinden op: www.mediaukkiedagen.nl.

Activiteiten en tips

  • Landelijk webinar 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' - 31 maart

Denise Bontje van Mediasmarties.nl neemt je tijdens de webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ mee in het media aanbod voor jonge kinderen. Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans?

Meer informatie en aanmelden

  • Luisteren en kijken naar een verhaal

Voorlezen is belangrijk. Het advies is om kinderen elke dag minstens 15 minuten voor te lezen. Kinderen willen echter soms een ander prentenboek lezen dan je in huis hebt, of juist een verhaaltje nóg eens horen. Je kunt er dan voor kiezen om ze naar een geanimeerde versie te laten kijken. De websites Bereslim en WePboek bieden daarvoor hele leuke filmpjes. Wil je kinderen niet (alleen) naar een geanimeerd verhaal laten kijken? Dan biedt de Voorleeshoek wellicht uitkomst. In de Voorleeshoek worden wekelijks vier nieuwe filmpjes geplaatst, waarin de verhalen worden voorgelezen.

  • Boek: Digitale burgertjes

Digitale burgertjes helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om die wereld beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen en jongeren vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden hebben zowel volwassenen als kinderen nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?
Dit boek schetst een beeld van alle voordelen die moderne technologie biedt voor de opvoeding. Boordevol concrete tips en aan de hand van een helder stappenplan zet het in op de kracht van zelfsturend online en offline leren.

Reserveer dit boek nu!

  • Mediawolk

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen?
Download hier de Mediawolk