Nieuws uit de Bibliotheek

Week van de Teek

Week van de Teek

Van 19 t/m 23 april is het de Week van de Teek.  Of je nu werkt in het groen of graag recreëert in de natuur, het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Bescherm je tegen teken!

Met mooi weer gaan we meer naar buiten. Wist je dat 30% van de tekenbeten binnen de bebouwde kom wordt opgelopen? Nu het warmer wordt zijn teken actiever.

Teken leven laag bij de grond: ze zitten bijvoorbeeld in struiken, tussen afgevallen bladeren of in hoog gras. Van een tekenbeet kun je ziek worden. Je kunt er bijvoorbeeld de ziekte van Lyme of TBE van krijgen. Probeer daarom een tekenbeet te voorkomen! Kijk op https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme voor meer informatie.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Blijf zo veel mogelijk op de paden als je gaat wandelen. Je kunt je ook beschermen door dichte schoenen en een lange broek te dragen. Ben je in de tuin, het park, het bos of de duinen geweest? Controleer dan je lichaam en kleding op teken.

Download de app

Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans wordt dat hij je ziek maakt. Download de ‘Tekenbeet’ app van het RIVM voor informatie over bijvoorbeeld hoe je een teek succesvol verwijderd. Ook vind je in de app de Tekenradar die laat zien waar en wanneer de teken in Nederland actief zijn en vind je er informatie over de ziekte van Lyme. Download de gratis app via de AppStore of GooglePlay.

Afbeelding voor beeldschermen