Nieuws uit de Bibliotheek

Boekenweek 2021: Tweestrijd

Boekenweek 2021: Tweestrijd

De 86ste Boekenweek (29 mei t/m 6 juni) staat in het teken van Tweestrijd: over innerlijk conflict, dat aan de basis ligt van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm.

In verhalen kan de gespletenheid worden getoond en kunnen tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld. Denk aan klassiekers als Shakespeares Hamlet en Macbeth, of aan Sylvia Plath’ De glazen stolp. Het zijn archetypen van het innerlijk conflict waar ieder mens vroeg of laat en in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Tweestrijd is van alle tijden en van alle genres. Nobelprijswinnaar William Faulkner omschreef het mooi, toen hij zei dat ‘het menselijk hart in conflict met zichzelf’ het enige onderwerp is dat het waard is om over te schrijven.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk Wat Wij Zagen is geschreven door Hanna Bervoets en krijg je cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken bij de boekwinkel. Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met Of hoe waarom. Haar tweede roman, Lieve Céline, werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2011. Daarna schreef ze onder andere de bestseller Alles wat er was, gevolgd door de romans Efter, Ivanov en Fuzzie. Bekijk hier de boeken van Hanna Bervoets in onze collectie.

Boekenweekessay

Het Boekenweekessay van dit jaar is De genocidefax en geschreven door Roxane van Iperen. Het essay is tijdens de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel. Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ‘t Hooge Nest, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019. Negen landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. Bekijk hier de boeken van Roxane van Iperen in onze collectie.

Video Boekenweekgedicht

Het Boekenweekgedicht van dit jaar, dat de naam Polyglot draagt, is geschreven door Babs Gons. Het gedicht, geschreven naar aanleiding van het thema Tweestrijd, is samen met een interview in maart tijdens Het Voorwoord van de Boekenweek verschenen in dagblad Trouw. Bekijk hieronder het gedicht, voorgedragen door Babs Gons zelf en lees hier het hele interview terug.

Boekenweek top 25

Ben je op zoek naar boekentips rondom het thema Tweestrijd? Verschillende uitgevers stelden in samenwerking met een panel van boekverkopers een top 25 samen. Bekijk hier de Boekenweek top 25.