Vrijwilligers gezocht: Voorlezer VoorleesExpress

voorlezer-voorleesexpress

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact.Voor dit project zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers!

Als vrijwilliger introduceer je het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen en dat is nodig om later goed te kunnen participeren in de maatschappij.

Functieomschrijving

Als voorlezer wordt je gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. De voorlezer komt een half jaar lang (20x) op een vast moment in de week bij een gezin thuis om de kinderen voor te lezen. De voorlezer brengt met het gezin een bezoek aan de bibliotheek voor een rondleiding. Door voor te lezen, breng je leesplezier in het gezin, maak je ouders en kinderen bekend met het voorleesritueel en stimuleer je de kinderen in de taalontwikkeling. Je geeft de ouders handvatten om het voorlezen een vaste plek te geven in het gezin. Daarin word je begeleid door de coördinator. Daarnaast word je getraind in interactief voorlezen en boekkeuze. Contacten De voorlezer wordt begeleidt door de coördinator VoorleesExpress

Functieprofiel

Herken jij jezelf in onderstaand functieprofiel?

• Flexibel: probleemoplossend vermogen en welwillendheid staan voorop
  • Nieuwsgierig: naar andere culturen en hun tradities en leefwijzen
  • Open: over je eigen cultuur, tradities en leefwijze
  • Communicatief vaardig: goed bereikbaar zijn voor je coördinator en gezin
  • Punctueel: in afspraken en bijeenkomsten
  • Goed in omgang met kinderen: geduld en spontaniteit
  • Interactiviteit: kunnen improviseren tijdens voorlezen
  • Enthousiast: in het algemeen en specifiek over lezen en voor boeken
  • Positieve houding: optimistische uitstraling en levendig kunnen vertellen
  • Grenzen stellen

En ben je daarnaast minimaal 18 jaar oud, woonachtig in Oldenzaal, bereid tot een gemiddelde inzet van 60 uur per jaar en beheers je de Nederlandse taal vloeiend? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Interesse?

Bij interesse kan contact opgenomen worden met projectleider Amee Bakker: