Thema: Democratie

Wat betekent Democratie? Is dat voor iedereen hetzelfde of betekent het voor iedereen wat anders? Tijdens het thema Democratie duiken we in de verkiezingen en welke invloed de (social) media daarop heeft. We praten met hoofddocent mediapsychologie Kirsten Hofman over nepnieuws en waarom we daarin geloven, leren we het neppe van het echte te onderscheiden en je kunt de komende maanden zelf aan de slag als je vindt dat die democratie wel beter kan.

“De democratie zijn we samen, maar hoe blijven we met elkaar verbonden?”

Van 1 maart tot en met 31 mei is het thema van de Bibliotheek Democratie! Samen met jou gaan we opzoek naar wat Democratie betekent. Dat doen we niet alleen, want samen zijn we de democratie. Praat je met ons mee? Je kunt ons vinden op Facebook, Twitter en Instagram en natuurlijk altijd mailen.

Heb je vragen, heb je tips, of heb je iets anders rondom het thema Democratie dat je met ons wil delen? Neem ook dan contact met ons op!

De Levende Stemwijzer | 3 en 10 maart, 10:00 - 18:00 uur | Gratis
Heb je stemhulp nodig voor de gemeenteraadsverkiezingen? Kom dan naar de Bibliotheek.

Online verkiezingsbieb | 11 maart | Online | Gratis
Heb jij je ook altijd afgevraagd wat de taak van een wethouder nou eigenlijk is? Of wat een gemeentesecretaris nou doet? Dan heb je nu de kans om in gesprek te gaan met mensen die deze en andere functies bekleden op een gemeentehuis. Kom op deze leuke manier veel meer te weten over hoe jouw gemeentehuis werkt!

Haal een verkiezingskrant! | 1 tot 17 maart | Gratis
Op 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen 2022! Haal nu in de Bibliotheek een verkiezingskrant, met alle informatie over de verkiezingen in gewone taal. Op = op!

Workshop: Hoe voorkom je dat jij in fake news trapt? | Donderdag 3 maart, 14:00 - 16:00 uur | Leden €2,50, niet-leden €5,-
Wat gaat er schuil in de wereld achter nepnieuws? Waarom trappen we allemaal in clickbait? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? In deze workshop, gegeven door docenten van Beeld en Geluid uit Hilversum, leer je de technieken die schuilgaan achter nepnieuws herkennen, weet je meer over hoe makkelijk nepnieuws zich verspreidt en hoe mensen te manipuleren zijn.

Waarom geloven we massaal in fake news? | Donderdag 10 maart, 16:00 - 17:00 uur | Gratis
Het is een steeds vaker gebruikte term: ‘fake news’. Te pas en te onpas wordt er mee gestrooid. Maar wat is fake news nu precies? En waarom horen we er de laatste tijd zoveel over? In deze online lezing neemt Kirsten Hofman je mee in de wereld van fake news en waarom het zo moeilijk is om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden.

Democratie: van agressie naar progressie| Maandag 14 maart, 19:30 - 20:30 uur | Gratis
Hoe keren we de agressie die in onze samenleving steeds normaler lijkt te worden? In deze online gastlezing vertelt agressie-expert Caroline Koetsenruijter wat we er samen tegen kunnen doen!

Kijk- & leestips

Jongeren. Klimaat. Nu: Manifest voor klimaatrechtvaardigheid
Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen - Titia Hoogendoorn
1 seconde - Sophie McKenzie