Leerlingen combineren verhalen met geluiden tijdens de Voice of Books in de bibliotheek

Als je een boek leest, zie je vaak in je hoofd voor je wat er in het verhaal gebeurd. Dit doe je automatisch, maar eigenlijk zonder geluid. Leerlingen van basisschool de Drie-eenheid, de Bongerd en Linde de Essen hebben twee weken terug tijdens een cultuureducatieve activiteit laten zien én horen dat het heel leuk is om zelf geluiden onder een verhaal te maken.

Vanuit het CEPPO Kunstmenu konden scholen zich inschrijven voor de Voice of Books, georganiseerd door Ceppo, Kaliber en de Bibliotheek Oldenzaal. Acht basisschoolklassen uit de groepen 5 en 6 gingen hiermee aan de slag. Allereerst kozen de leerlingen een geschikt boek en een voorleesfragment uit. Hierna gingen zij met een Foley Artist aan de slag en hadden ze de beschikking over allerlei materialen waarmee de leerlingen de geluiden konden maken.

De uiteindelijke opvoering vond plaats in de Bibliotheek Oldenzaal. Groepjes van drie tot zes leerlingen lieten voor de hele klas het fragment horen: één leerling las het verhaal voor en de anderen maakten op precies het juiste moment het geluid. Een langskomende trein werd bijvoorbeeld nagebootst met een bekertje, er werden takken gebruikt om bomen te laten ritselen, klokslag 12 uur hoorde je aan de hand van een belletje en er werd zelfs geknikkerd.

Net zoals in het echte televisieprogramma The Voice of Holland werd er gestemd en het groepje met de meeste punten ging naar huis met een leuk prijsje.

Over Ceppo

Stichting Cultuur Educatie Platform Primair Onderwijs (Ceppo) organiseert en coördineert cultuureducatie-activiteiten voor het primair onderwijs in de gemeente Oldenzaal. Kinderen maken kennis met kunst en cultuur en daarmee met hun eigen mogelijkheden op dit gebied. Lees hier meer over Ceppo.