Nieuws uit de Bibliotheek

Week van de Mediawijsheid: Like & Cancel

Week van de Mediawijsheid: Like & Cancel

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft dit jaar als thema ‘Like en Cancel’. Heel Nederland komt in actie tegen kwetsend gedrag online. Hoe reageer jij op kwetsend gedrag online?

Anders met elkaar omgaan

Via sociale media delen we leuke momenten uit ons leven en maken we ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. We begrijpen elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm tussen ons in, is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.

Uit onderzoek gepubliceerd tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid komt naar voren dat ruim zeventig van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Toch spreken we elkaar zelden aan op kwetsend gedrag online zoals shaming, racisme of canceling.

Upstandergedrag

Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.

De Week van de Mediawijsheid gaat over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Upstandergedrag noemen we dat. Weten hoe je dat doet? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl voor tips en adviezen. #houhetsociaal #WvdM

Webinar Like & Cancel

Op dinsdag 8 november duiken we onder leiding van Denise Bontje van Mediasmarties.nl in het online mediagebruik van onze kinderen. Zit jouw kind in de bovenbouw van de basisschool? Heb je vragen over online mediagebruik, sociale media en dergelijke? Meld je dan zeker aan voor dit webinar! Klik hier voor meer informatie.

Over de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende campagne om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor iedereen. Tijdens de campagne komen we met interessante inzichten en goede voorbeelden en bieden we handvatten om sociaal gedrag online te stimuleren. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en door heel Nederland vinden diverse activiteiten plaats om de mediawijsheid in Nederland te vergroten.