Nieuws uit de Bibliotheek

Vrijheid deel je met elkaar

Vrijheid deel je met elkaar

Op 4 en 5 mei staan we jaarlijks stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we weer in vrijheid leven. Het thema van het Nationaal Comité is dit jaar 'Leven met oorlog', waarmee het Comité aandacht vraagt voor de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving.

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Zo zijn de effecten van oorlog nog steeds merkbaar in het leven van veel mensen, zowel voor de direct betrokkenen als voor hun partners, kinderen, kleinkinderen en andere familieleden.

Oorlog, historisch en actueel, heeft grote impact op de samenleving. Hoe geven mensen betekenis aan ons gezamenlijke verleden? Hoe gaan we om met actuele dreigingen van oorlog? En hoe verhouden het verleden en het heden zich tot elkaar?

Ambassadeurs van de Vrijheid

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2023 zijn Froukje, Meau en Tabitha. In de aanloop naar 4 en 5 mei bereidden de ambassadeurs zich voor op hun rol. Zo gaat Froukje op pad met de Oekraïense artiest Roxolana, waarbij ze erachter wil komen hoe het is om je muzikale dromen na te jagen in beperkte vrijheid. Tabitha gaat op zoek naar haar roots en MEAU verdiept zich in de rechten van vrouwen.

Froukje en Roxolana over vrijheid

Zangeres Froukje maakte een korte docu met en over de Oekraïense zangeres Roxolana, die een vergelijkbare muziekcarrière heeft. Ze gaan in gesprek over de oorlog in Oekraïne en maken samen muziek.

MEAU over vrijheid

Speciaal voor 5 mei gaat Meau een podcast maken over vrouwenrechten. ‘Dat onderwerp houdt me bezig omdat de verdeling tussen man en vrouw nog steeds niet goed is. Er is geen gelijkheid, zelfs in een land als Nederland.’ Klik hier om de podcast te beluisteren!

Tabitha over vrijheid

Tabitha ziet de Bevrijdingsfestivals als een bucketlijst-ding als je artiest in Nederland bent. Maar vooral als een mooi podium voor haar boodschap dat we meer moeten liefhebben. Ook vindt ze het belangrijk dat we leren van de geschiedenis en dat er meer aandacht komt voor Suriname.Lees haar verhaal hier!

2 minutenverhalen

Op 4 mei zijn we samen 2 minuten stil. Maar waar denk je aan tijdens die 2 minuten? Op de website van het Nationaal Comité zijn zestien 2 minutenverhalen te beluisteren: familieverhalen over oorlog en vrijheid, verteld door de generaties van nu. Beluister de 2 minutenverhalen hier.