Computercursussen en -workshops

Voor welke leeftijd?: 18+ (iedereen boven 18)
Leren, lezen en lenen: Cursussen, Activiteiten
Thema: Hobby en vrije tijd

Van januari tot en met april kunt u in de Bibliotheek weer terecht voor computercursussen en –workshops voor 50-plussers. De Bibliotheek Oldenzaal is officieel leercentrum van Seniorweb. Onze ervaren en deskundige docenten staan klaar om u met veel plezier te onderwijzen en te helpen met voorkomende computerproblemen.

Uitgebreide informatie en aanmeldingsformulieren voor cursussen en workshops, kunt u hieronder downloaden of afhalen bij de Klantenservice. 
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Oldenzaal 0541-512516; vraag naar Benno Strengers of Mieke Oude Alink.

Tablet- en computercursussen

  • Inloopmiddagen tablet- en computergebruik twee maal per maand op woensdagmiddag

   Klik hier voor informatie omtrent deze middagen

  • Basiscursus iPad voor beginners of met heel weinig ervaring op gebied van internet en e-mail. Maak stap voor stap kennis met de belangrijkste functies en opties van de iPad.

   Deze cursus, voor beginners op internet- en emailgebied (of met weinig ervaring), wordt gegeven op 5 opeenvolgende woensdagochtenden vanaf 16 januari. Aan de orde komen:  basishandelingen en de belangrijkste onderdelen; gebruik van het schermtoetsenbord;  verbinding maken met internet via wifi; downloaden, beheren en gebruiken van apps; de basis van e-mailen; surfen op internet en opzoeken van interessante websites. Foto maken, versturen, ontvangen en bewaren; ook aan veilig internetten/e-mailen en privacy wordt aandacht gegeven. De cursisten moeten zelf een iPad meebrengen. 
   De cursusprijs is € 60,00. Bibliotheekleden betalen € 54,00.

   Download hier de informatiefolder  
   Download hier het aanmeldingsformulier 

  • Basiscursus Android tablet (Samsung Galaxy Tab of ander merk) voor beginners of met heel weinig ervaring. Maak stap voor stap kennis met de belangrijkste functies en opties van uw tablet.

   De cursus is zeer geschikt voor beginners op internet- en emailgebied (of met weinig ervaring) en wordt gegeven op 5 opeenvolgende dinsdagochtenden vanaf 8 januari. 
   Aan de orde komen (mede afhankelijk van de vraag van de cursist):  basishandelingen en de belangrijkste onderdelen; gebruik van het schermtoetsenbord;  verbinding maken met internet via wifi; downloaden, beheren en gebruiken van apps; de basis van e-mailen; surfen op internet en opzoeken van interessante websites. Foto maken, versturen, ontvangen en bewaren; ook aan veilig internetten/e-mailen en privacy wordt aandacht gegeven. 
   De cursisten moeten zelf een tablet meebrengen (bij voorkeur een Samsung Galaxy Tab, maar een ander merk mag ook, als het maar voorzien is van het Android-besturingssysteem).

   De cursusprijs is € 60,00. Bibliotheekleden betalen € 54,00.

   Download hier de informatiefolder
   Download hier het aanmeldingsformulier

  • Apple iPad basis plus

   De cursus is bedoeld voor 50-plussers die al ervaring hebben met de basismogelijkheden van de iPad en regelmatig bezig zijn met internetten en e-mailen. De start is op 20 februari (5 opeenvolgende woensdagen). In een rustig tempo en in begrijpelijke taal leert u uw iPad beter kennen en u leert optimaal gebruik te maken van de vele mogelijkheden. Downloaden van apps, beter internetten en e-mailen, omgaan met foto en video, iCloud, instellingen, grote bestanden verzenden, het komt allemaal aan de orde. Ook wordt aandacht gegeven aan privacy en veilig internetten/e-mailen.
   De cursus is alleen geschikt voor gebruikers van een Apple iPad.

   Download hier de informatiefolder
   Download hier het aanmeldingsformulier

  • Basiscursus Windows 10 voor beginners met internetten en e-mailen

   Een cursus van zes vrijdagochtenden vanaf 18 januari. De cursus is bestemd voor de echte beginner op computer- en internetgebied. Aan bod komen: starten met Windows en gebruik in de praktijk; gebruik van de muis/touchpad en toetsenbord; een briefje schrijven en tekst opmaken; starten met internet; versturen en ontvangen van e-mails; Apps downloaden en installeren. Ook wordt aandacht gegeven aan privacy en veilig internetten/e-mailen. Gebruikt u al wel met enige regelmaat uw computer om te internetten en/of te e-mailen, dan verwijzen u dan graag door naar onze cursus Windows 10 Basis Plus.
   De cursusprijs is € 70,00. Bibliotheekleden betalen € 63,00

   Download hier de informatiefolder 
   Download hier het aanmeldingsformulier

  • Cursus Windows 10 basis plus
   Een cursus op  zes vrijdagochtenden vanaf 1 maart, voor iedereen die de basis onder de knie heeft, maar Windows 10 beter willen leren beheersen. Veel aandacht wordt gegeven aan het orde scheppen in uw tekst-, foto/video– en muziekbestanden. U leert hoe u de harde schijf opruimt en (ongewenste) programma’s verwijderd. Ook veilig internetten/e-mailen, privacy en een back-up maken komen uitgebreid aan de orde.

   De cursusprijs is € 70,00. Bibliotheekleden betalen € 63,00

   Download hier de informatiefolder
   Download hier het aanmeldingsformulier

  • Korte cursus MS_Word
   Een korte cursus van drie vrijdagochtenden op 12, 19 en 26 april. Voor iedereen die wel eens verhalen of gedichten schrijft, verslagen
   maakt van vergaderingen of andere wat uitgebreidere teksten schrijft, is MS-WORD een uitstekend tekstverwerkingsprogramma.
   In deze korte cursus leert u de basisvaardigheden op het gebied van tekst invoeren, spellingscontrole, tekstopmaak en paginaopmaak.

   De cursusprijs is € 35,00. Bibliotheekleden betalen € 31,00

   Download hier de informatiefolder
   Download hier het aanmeldingsformulier

workshops voor tablets en pc/laptop    

Vanaf januari worden er opnieuw workshops van één of twee ochtenden gehouden.
Er zijn workshops over de volgende onderwerpen: 

 

 • Gebruik van Marktplaats.nl voor iPad, tablet en laptop/PC
  Leer omgaan met de populaire advertentiewebsite Marktplaats om tweedehands  goederen te kopen en te verkopen. 
  De workshop wordt gegeven op donderdag 7 februari. 
  Kosten € 15,50; bibliotheekleden betalen € 13    

 • Een fotoalbum maken met uw laptop (NIET voor iPad, tablet)
  U leert te werken met het gratis programma Albelli, dat tijdens de eerste les wordt gedownload. 
  De workshop bestaat uit 2 donderdagochtenden op donderdag 14 en 21 februari. 
  Kosten: € 25,00; bibliotheekleden betalen € 22,50

 • Luister met Spotify naar uw favoriete muziek op iPad, tablet en laptop
  Via Spotify kun u miljoenen nummers beluisteren. Uitgelegd wordt hoe u de gratis versie op uw tablet of laptop/pc zet en hoe Spotify werkt. 
  De workshop wordt gegeven op woensdag 3 april. 
  Kosten € 15,50; bibliotheekleden betalen € 13,00

 • Doe meer met uw telefoon (voor iPhone en toestellen  met Android)
  Aandacht wordt gegeven aan enkele belangrijke instellingen, zoeken op internet,  foto/video’s maken en versturen, installeren en verwijderen van apps. Ook is er uitleg over contacten beheren en notities maken. Er is veel gelegenheid om vragen te stellen.
  Geschikt voor bezitters van een iPhone 5 of nieuwer of toestellen met Android 5 of nieuwer.
  De workshop wordt gegeven op woensdag 10 april. 
  Kosten € 15,50; bibliotheekleden betalen € 13,00 

 • Foto’s en video’s maken met uw iPad en tablet
  U leert foto’s en video’s te maken en foto’s te bewerken voor een beter resultaat en deze te mailen en op te slaan. De workshop bestaat uit twee woensdagochtenden op 17 en 24 april.
  Kosten € 25,00; bibliotheekleden betalen € 22,50 


  download hier de informatiefolder workshops