Programma | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Democratie: van agressie naar progressie

Hoe keren we de agressie die in onze samenleving steeds normaler lijkt te worden? In deze online gastlezing vertelt agressie-expert Caroline Koetsenruijter wat we er samen tegen kunnen doen!

Caroline Koetsenruijter (1979), auteur van ‘Jij moet je bek houden!’ (2020) en ‘Het Agressieparadijs’ (2021) neemt ons mee in de landelijke trends en ontwikkelingen op het gebied van agressie en intimidatie van politieke ambtsdragers en de collectieve norm: ‘Melden hoort’.

Aandacht voor agressie is helaas hard nodig: incidenten en de ernst ervan nemen toe. Inmiddels hebben drie miljoen verpleegkundigen, leerkrachten, ambtenaren en bestuurders te maken met agressie tijdens hun werk. We zijn zelfs Europees kampioen qua agressie tegen onze werkenden in de zorg, onderwijs, bestuur, handel en horeca.

Waar komt al die agressie vandaan? Welke mythes zijn er op het gebied van agressie? Loont agressie? Wanneer is er sprake van kritiek en wanneer wordt het agressie volgens het ABCD model? Tot slot: hoe zorgen we samen voor een weerbare democratie waar kritiek mag, maar agressie nooit?

Lezing bijwonen

Het bijwonen van de lezing is gratis en kan via deze link.

Thema Democratie

Deze activiteit maakt onderdeel uit van het programma rondom het thema Democratie in de Bibliotheek. Klik hier voor alle activiteiten rondom het thema!

Lees meer over het thema Democratie in de Bibliotheek.

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Datum maandag 14 maart 2022