Hoe kan de bibliotheek helpen als 'gewoon' lezen niet meer gaat?
passend lezen header

gesproken boeken
Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Het voorleestempo kun je zelf aanpassen. Ook is het mogelijk om door een gesproken boek te navigeren om naar een volgend hoofdstuk te gaan.

voor bibliotheekleden met een leesbeperking
Op www.bibliotheek.nl/passendlezen staan 45.000 gesproken boeken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele titels. Exclusief voor mensen met een leesbeperking. Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor iedereen die blind, slechtziend of dyslectisch is. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken.
De dienstverlening is ook bestemd voor mensen met afasie, met een verstandelijke beperking of met een motorische beperking, zoals reuma, fibromyalgie, dystonie, Multiple Sclerose en Parkinson.

verklaring leesbeperking
Om als bibliotheeklid gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het aanmelden via de website www.bibliotheek.nl/passendlezen aangeven dat je een leesbeperking hebt.
Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen vervolgens contact op, om de gegevens en de verklaring te bevestigen.
Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden, staan ook op: www.bibliotheek.nl/passendlezen

hoe werkt het?

Voor leden van de Bibliotheek is gebruik maken van de gesproken boeken gratis en eenvoudig.

Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om aan te melden met je lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. Je kunt de boeken vervolgens afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon. Je hebt hiervoor wel constant een internetverbinding nodig. Downloaden en daarna luisteren is dus niet mogelijk bij deze vorm. 

kosten
Voor bibliotheekleden is deze dienstverlening gratis.

meer informatie
Medewerkers van de Klantenservice hebben informatie beschikbaar of neem telefonisch contact op met Amee Bakker van de Bibliotheek: 0541-512516
Deze informatie is ook hier te downloaden.

Andere vormen van Passend Lezen

grootletterboeken
Lees je heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein? En wil je toch graag blijven lezen? Dan hebben we de oplossing. Met grote letterboeken lees je gewoon door!

daisy-rom en daisy-speler
daisy spelerKun je de grootletterboeken niet meer lezen, worden de boeken te zwaar of is het gebruik van gesproken boeken via internet niet mogelijk of lastig? Dan zijn daisy-roms misschien een oplossing.

Via de Stichting Passend Lezen (https://www.passendlezen.nl/home) kunnen gesproken boeken op zogenaamde daisy-rom’s worden geleend. Om een daisy-rom te beluisteren is een speciaal (gratis) computerprogramma nodig of een daisy-speler. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Met het computerprogramma of de daisy-speler kan de daisy-rom langzamer of sneller afgespeeld worden. Veel zorgverzekeringen vergoeden een daisy-speler.

Om één en ander uit te proberen, kun je bij de Bibliotheek tijdelijk een daisy-speler en 4 daisy-rom’s lenen.

Kosten
Iedereen – ook bibliotheekleden – betaalt voor het complete aanbod  € 28,00 per jaar.  Dit betreft een apart abonnement bij de Stichting Passend Lezen.
Het aanbod betreft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm. Ook is er aanbod in braille. De collectie bestaat uit 70.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften.
De daisy-roms en brailleboeken worden per post toegestuurd. U betaalt geen portokosten.

Het uitproberen van een daisy-speler is voor bibliotheekleden gratis (€ 20,00 borg) en voor niet-leden € 5,00 + borg. De daisy-speler wordt voor 6 weken op proef uitgeleend.

meer informatie
Passend Lezen is telefonisch bereikbaar, op werkdagen tussen 9.00 – 16.00 uur:
070 – 33 81 500. 
Medewerkers van de Klantenservice hebben informatie beschikbaar of neem telefonisch contact op met Amee Bakker van de Bibliotheek: 0541-512516 of per mail: 

leeshulpmiddelen
Voor het lezen van lectuur en informatie in een aangepaste leesvorm, is meestal een leeshulpmiddel nodig. Op www.bartimeus.nl en www.visio.org/nl-nl/home vind je een overzicht van de meest voorkomende leeshulpmiddelen zoals daisy-spelers, lezen op de computer en vergrotingsapparatuur.
Op deze websites staat ook een overzicht van de regionale centra die een op maat gesneden advies geven over het hulpmiddel en de leveranciers waar het te koop is.
Als je zelf leeshulpmiddelen wilt aanschaffen, kun je de zorgverzekering vragen of je voor vergoeding in aanmerking komt. Kijk voor adressen van winkels in Overijssel op slechtziend.nl