Boekstart logo positief kort rgbBoekStart bevordert het voorlezen met heel jonge kinderen én laat ouders met jonge kinderen genieten van boeken. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren en verhaaltjes vertellen versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.
Op het consultatiebureau krijgen ouders een brief uitgereikt van de burgemeester van Oldenzaal en een Boekstart waardebon. Met deze bon krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek én ontvangen ze een gratis Boekstartkoffertje van de bibliotheek met daarin een stoffen boekje en een CD-boekje met liedjes en versjes. De Bibliotheek Oldenzaal heeft een speciale BoekStart-hoek ingericht. Hier zijn babyboeken voor baby's van 0-18 maanden te vinden.

voorlezen aan baby's, heeft dat zin?
Jazeker! Baby's zien, horen en begrijpen vaak al meer dan menig ouder denkt. Uw baby luistert al vanaf de eerste dag naar uw stem, ziet uw gezicht en kijkt naar uw ogen en bewegende mond. Voor baby's van 3 maanden tot anderhalf jaar oud zijn er knisper- en stoffenboekjes, badboekjes en speelboekjes. Uw baby wil niets liever dan samen met u spelen, leren en lezen. Waarschijnlijk heeft u weleens gemerkt hoe uw baby geniet van aandacht en het praten en zingen bij plaatjes.
En lezen met je baby is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Vanaf het voorjaar van 2010 wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van BoekStart door de Universiteit Leiden. De eerste tussenresultaten  van de vergelijking tussen BoekStartkinderen en kinderen die nog niet met Boekstart hebben kennisgemaakt wijzen op een duidelijk positief effect van BoekStart.

jong geleerd...
Verwen uw baby vanaf de geboorte met boeken, liedjes, versjes en verhalen. Zo leert uw kind al op jonge leeftijd woorden en zinnen en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kleine kinderen vinden het heerlijk om samen in boeken te kijken of zelf te spelen met de boekjes. Beleef samen lees- en kijkplezier en werk tegelijk aan de taalontwikkeling van uw baby. U geeft uw kind hiermee een vliegende start.

het eerste jaar
Baby's ontdekken graag knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes. Bovendien zijn ze gek op felle kleuren. In de eerste maanden tot een jaar leert uw kind spelenderwijs boekjes kennen. Vooral in het begin beleeft uw baby alleen al plezier aan het voelen, ruiken, horen, proeven of bekijken van het boekje.

na 1 jaar

boekstartNa ongeveer een jaar zijn boeken met een stevige kaft goed te gebruiken. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van herkenbare onderwerpen als dieren, speelgoed en eten zijn ideaal. U vertelt daarbij wat u ziet, u bootst geluiden na en speelt in op de reacties van uw kind. Uw dreumes begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen!

hygiëne

Omdat baby's vaak sabbelen aan hun speeltjes en dus ook aan boekjes, is extra aandacht voor hygiëne belangrijk. De materialen zijn dan ook vaak makkelijk (af)wasbaar. Baby's maken niet alleen thuis maar ook in de bieb gretig gebruik van al die leuke boekjes. Daarom kun je, als je dit prettig vindt, de stoffen boekjes volgens wasvoorschrift wassen, voordat je ze aan je baby geeft, meestal in een koud sopje of in de wasmachine op maximaal 30 °C.

 

 over BoekStart
BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie vindt u op www.boekstart.nl
Voor tips en leuke informatie over lezen voor kleintjes kunt u hier ook de laatste BoekStart-folder bekijken.

Wilt u meer over BoekStart weten dan kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Oldenzaal, Ingrid  Thuijs: 0541-512516 of per mail: 

lezen met kinderen tot 4 jaar
tien gouden voorleestips

1. voor jong én oud
Zelfs uw baby geniet al van het voorlezen. Ze vinden het heerlijk u te horen praten en het stimuleert hun taal- en spraakontwikkeling. Ze leren klanken, vergroten hun woordenschat en leren zich te concentreren. Onderzoek laat zien dat baby's, peuters en kleuters die worden voorgelezen, betere lezers worden dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen;

2. voorleesritueel
Maak elke dag even tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en iets vertrouwds. Bovendien is het een rustige afsluiter van de dag waardoor uw kind beter in slaap kan komen;

3. een boek kiezen
Kies een boek dat past bij de interesse van uw kind. Alles is voor te lezen als een kind maar belangstelling heeft. De een houdt nu eenmaal meer van informatieve boeken, de ander van fantasieverhalen, de ander weer van een leesbundel of plaatjesboek. Het is wel goed om af te wisselen zodat uw kind kennis kan maken met verschillende soorten teksten.
Vraag uw kind eens "Waar zou je graag meer over willen weten?" of sluit aan bij een thema dat bij u thuis speelt, zoals bijvoorbeeld een nieuw broertje, samen leren spelen of feestvieren;

4. voorspel samen het verhaal
Kijk samen naar de voorkant van het boek en lees de titel voor. Vraag uw kind waar hij denkt dat het boek over zal gaan en waarom hij dat denkt. Stop eens op een spannend moment in het verhaal, en vraag uw kind hoe hij denkt dat het verder gaat. Vraag als u door hebt gelezen of het klopte wat hij dacht. Door na te denken over het verhaal, leert uw kind oplossingen te bedenken en weet u of hij het verhaal begrijpt;

5. speel in op reacties
Vaak leeft uw kind mee en lacht het om grapjes. Speel hier op in, laat uw kind vertellen en vraag eens naar zijn eigen ervaringen;

6. moeilijke woorden 
Moeilijke woorden worden in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Of besteed er juist even aandacht aan. Door het uit te leggen of een plaatje te laten zien onthoudt uw kind het beter en leert hij weer een nieuw woord;

7.  lees voor zoals u praat 
Het is helemaal niet nodig om u extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Probeer voor te lezen zoals u ook praat, dus harder en zachter en met "hapjes lucht". Als u leest met expressie treft u vaak veel beter de toon en helpt u uw kind het verhaal beter te begrijpen:

8. lees hetzelfde boek vaker voor
Herhaling is belangrijk en erg prettig voor uw kind. Door een verhaal vaker te vertellen zal uw
kind het beter begrijpen. Wees niet bang voor verveling; uw kind leert elke keer weer andere dingen uit het boek:

9. lees ook 10-plussers voor
Veel ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf begint te lezen. Terwijl het juist dan zo belangrijk is om voor te blijven lezen. Eerste leesboekjes zijn door hun eenvoudige taal en verhaal vaak niet al te boeiend. Kinderen zijn in deze fase bovendien zo bezig met het technisch lezen van de woorden, dat ze ze zich van de inhoud van het verhaal nauwelijks bewust zijn. Voorgelezen worden is nog steeds heel prettig en stimuleert uw kind om zelf te willen lezen. Of wissel eens af; u leest een stukje voor en dan uw kind;

10. als u eens geen tijd hebt ...
Tegenwoordig is er een ruim aanbod van digitale voorleesboeken, apps en filmpjes, prentenboeken en downloads op internet. Zelfs gratis of voor een klein bedrag. Als u dan een keer geen tijd hebt, of u wilt uw kind op een rustige manier vermaken, dan is dat een aangenaam alternatief.
In de Bibliotheek vindt u veel leuke boeken. Of vraag eens tips aan andere ouders. Ook op internet worden boeken door anderen aanbevolen,
zoals bijvoorbeeld op de site van de Nationale Voorleesdagen) en op www.leesmevoor.nl (digitale prentenboeken).

 

lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar

In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.


mijn kind leert lezen 
In groep 3 leert uw kind zelf lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit leesniveau wordt ook wel het 'AVI-niveau' genoemd.
De indeling van de AVI-niveaus gebeurt met aanduidingen als AVI-S ('start'), AVI-M3 ('midden groep 3) en AVI-E6 ('eind groep 6'). Er zijn in dit systeem 12 verschillende niveaus: AVI-S, AVI-M3, AVI-E3, AVI-M4, AVI-E4, AVI-M5, AVI-E5, AVI-M6, AVI-E6, AVI-M7, AVI-E7, AVI-P ('plus').
Op of in boeken kun je soms ook nog een oudere AVI-niveau-indeling tegenkomen; er werden cijfers gebruikt, variërend van AVI-1 (voor kinderen die net beginnen met lezen) tot en met AVI-9.
 

het Makkelijk Lezen Plein                                                                                 mlp
Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke lees- en informatieve boeken, maar ook luisterboeken.
Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisy-speler te leen. Een daisy-speler is een hulpmiddel waarmee daisy-roms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en op dezelfde plek verder gaan.

meer over makkelijk lezen

magazine Bieb

voor alle ouders en opvoeders is er de aantrekkelijke  'glossy' 'Bieb' verkrijgbaar in de Bibliotheek.