Op de eerste verdieping vindt u ons Historisch Informatie Punt (HIP), waarin de informatie over Oldenzaal en de directe omgeving bij elkaar is geplaatst. Geïnteresseerden in lokale geschiedenis en over de geschiedenis van het omringende gebied, kunnen hier hun hart ophalen.
U treft hier bovendien een aantal tijdschriften aan, zoals ‘Ons Oldenzaal’, ‘Oet Dorp … en marke’, ‘Hengelo toen en nu’, 'Bodbreef' en ‘'t Inschrien’.

Verder staat er bij het HIP een pc geïnstalleerd met o.a. een overzicht van de collectie boeken van het archief van de gemeente Oldenzaal.
Dit overzicht is voor geïnteresseerden ook hier te downloaden
Als u deze boeken zelf in wilt zien, kunt u terecht in het Gemeentearchief. Daar is een groot aantal te raadplegen materialen die in veel gevallen een connectie hebben met de geschiedenis van Oldenzaal, Twente of Overijssel.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de boeken van het Gemeentearchief niet worden uitgeleend en alleen op afspraak in het Gemeentearchief zijn in te zien. Om een afspraak te maken kan contact worden opgenomen met de gemeente Oldenzaal: 0541-588111.

Of kijk op stadsarchief.