Op de eerste verdieping vindt u ons Historisch Informatie Punt (HIP), waarin de informatie over Oldenzaal en de directe omgeving bij elkaar is geplaatst.  Geïnteresseerden in lokale geschiedenis en  over de geschiedenis van het omringende gebied, kunnen hier hun hart ophalen.
U treft  hier bovendien een aantal tijdschriften aan, zoals  ‘Ons Oldenzaal’, ‘Oet Dorp … en marke’, ‘Hengelo toen en nu’, 'Bodbreef' en  ‘'t Inschrien’.

Verder staat er bij het HIP een pc geïnstalleerd met o.a.  een overzicht van de collectie boeken van het archief van de gemeente Oldenzaal . 
Dit overzicht is voor geïnteresseerden ook hier  te  downloaden
Als u deze boeken zelf in wilt zien, kunt u terecht in het Gemeentearchief. Daar is een groot aantal te raadplegen materialen die in veel gevallen een connectie hebben met de geschiedenis van Oldenzaal, Twente of Overijssel. 
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de boeken van het Gemeentearchief niet worden uitgeleend en alleen op afspraak in het Gemeentearchief zijn in te zien. Om een afspraak te maken kan contact worden opgenomen met de gemeente Oldenzaal: 0541-588111.

Of kijk op stadsarchief

Kijk ook op de site Erfgoedbibliotheek Overijssel. Dit is een catalogus voor Overijsselse erfgoedbibliotheken met nieuws, weblogs, informatie verstrekt door vakspecialisten over bijzondere onderwerpen, attenderingen op nieuw verschenen titels, links naar digitale boeken, documenten en films/documentaires (zowel oud als recent), relevante tweets enz.